Jarenlang met plezier bij dezelfde werkgever werken? Dat kan bij Van Grunsven!
Dat je bijna je gehele carrière bij hetzelfde bedrijf blijft werken, is voor veel jongeren ondenkbaar. Joop Delisse werkt al meer dan 47 jaar bij Van Grunsven en vandaag gaat hij met pensioen. Dit vinden wij bijzonder! Wij blikken dan ook terug met Joop op zijn carrière. Zijn loopbaan in de bouw is immers ook een groot gedeelte van de Van Grunsven geschiedenis.
Manusje-van-alles
Al op jonge leeftijd, we spreken over het jaartal 1973, kwam Joop in dienst bij Van Grunsven. Zijn broer Antoon was destijds hoofd timmerfabriek en calculator. Bouwbedrijf Van Grunsven was een groeiend bedrijf en had extra personeel hard nodig. Joop paste precies in dat plaatje en zo kwam hij op het kantoor bij Bouwbedrijf Van Grunsven te werken. Hij werd aangesteld als calculator, werkvoorbereider, projectleider en uitvoerder: kortom een manusje-van-alles. Heel normaal voor die tijd. In begin jaren 70 was Bouwbedrijf Van Grunsven één van de grootste stallenbouwers van Nederland. Destijds werden de stallen in de timmerfabriek prefab voorbereid. Er stond dan wel 20 tot 25 man aan zo’n stal te timmeren, verteld Joop. Elke week werd er wel zo’n prefab stal gemaakt en geplaatst op locatie. Joop regelde dat vanuit het kantoor bij Van Grunsven.
Dichtbij werken had zijn voordelen
Joop was erg betrokken bij zijn werk. Dat kon je letterlijk en figuurlijk van hem zeggen, want hij woonde maar liefst een paar meter van het kantoor! Hij huurde destijds een woning recht voor het kantoorpand. Ideaal vond hij dat.
Als zijn vrouw ’s avonds moest werken en hij nog een calculatie af wilde maken, dan kon hij gewoon de babyfoon meenemen. Ook even op zondag nog wat werk afmaken, was voor Joop heel normaal.
De werkzaamheden veranderden met de tijd. Na de prefab houten stallen kwamen de koeien loopstallen met daaronder betonputten. Joop vertelt met trots dat Van Grunsven hiermee één van de eerste bouwers in Nederland was. Het was een revolutie in de bouwwereld want met de betonputten moest er ook gedacht worden over funderingstechnieken. De eerste keer dat er houten palen in de grond werden geslagen voor het bouwen van stallen. Een leerproces dat vooral bij de bouwwerken in Abcoude een uitdaging bleek te zijn. Door de veengrond kwam de funderingen elke keer omhoog drijven! Een echte hoofdbreker, maar dankzij een innovatieve ingeving is dat met juiste belasting toch nog goed gekomen!
Boerderij, utiliteits- en woningbouw
De jaren 80 brachten weer ander werk met zich mee. Er werden complete ruilverkaveling boerderijen gebouwd. Daarbij deden wij alles zelf, vertelt Joop. Vanaf ontwerp (in samenwerking met een architect) tot en met de oplevering. Niet zo bijzonder zou je denken, maar dat was het toen voor die tijd wel. De aanbiedingen werden namelijk altijd uitgebreid omschreven zodat voor de afnemer meteen duidelijk was wat er werd gekocht en gebouwd.
Helemaal niet gebruikelijk voor die tijd, want het maken van ‘deals’ op de achterkant van een luciferdoosje was toen nog heel gebruikelijk.
Ook kwam er in de jaren 80 een omschakeling van de werkzaamheden binnen Bouwbedrijf Van Grunsven: utiliteitsbouw en even later ook woningbouw. Safaripark en vakantiepark De Beekse Bergen was een goede opdrachtgever. Het was daar zeer divers bouwen: van leeuwenverblijven tot aan bungalows voor bezoekers. Joop heeft het allemaal mee mogen maken. Ook werd hij betrokken bij de woningbouw. Destijds werden veel woningen uitgevoerd als premie A, B en C-woning. Zo bouwde Van Grunsven deze in diverse gemeentes in Noord-Brabant zoals Erp, Deurne en Lithoijen. Deze woningen ontwikkelde en verkochten we ook zelf, vertelt Joop. Via een advertentie in de krant kwamen belangstellenden op bezoek op kantoor bij Joop.
Bouwbedrijf Van Grunsven ontwikkelde zich nog veelzijdiger in de jaren 90 en er werden sportcomplexen en supermarkten gebouwd. En in 2000 kwamen de zorgsector en de kantoorcomplexen er ook bij. Van Grunsven ontwikkelde zich als veelzijdige bouwer. Ook hier droeg Joop zijn ‘steentje’ bij. In de laatste 10 jaar van zijn carrière heeft Joop zich bezig gehouden met opleveringen van woningen en serviceverzoeken en daarnaast de kleinere opdrachten.
Je kunt wel zeggen dat Joop alle ontwikkelingen binnen de bouw en het bouwbedrijf zelf heeft meegemaakt in zijn carrière!
Echter niet alleen de bouw heeft Joop zien ontwikkelen in zijn carrière. Ook heeft hij met maar liefst 3 generaties Van Grunsven mogen werken! In april is Joop 70 jaar geworden. Hij had eigenlijk al met zijn 66e levensjaar met pensioen kunnen gaan maar daar was hij nog niet aan toe. Joop voelt zich nu nog steeds fit en wil eigenlijk ook nog niet stoppen, maar ‘het wordt toch een keer tijd’ zoals hij dat zo mooi kan zeggen. Je moet een keer stoppen.
Pensioen en nu?
We vragen ons af of Joop het bouwbedrijf niet heel erg gaat missen. Maar Joop is daar helemaal niet bang voor. Naast zijn werk heeft hij zijn hele leven veel gesport. Hij noemt zichzelf een seizoenarbeider van de sport! Elk jaargetij heeft hij een andere sport: in de lente en zomer op de racefiets, in de herfst op de mountainbike en in de winter op de schaatsen en skilatten. Joop heeft al in heel Nederland geschaatst. Ook naast de bouwplaats! Schaatsen mee naar het werk was voor hem heel normaal.
Tenslotte vagen we Joop nog of hij een advies heeft voor onze werknemers. Hoe lukt het om ook zo’n prachtige en fijne carrière te doorlopen? Joop is hier heel nuchter in: ‘een gezond werkleven heb je als je goed kunt schakelen tussen werk en privé. Op je eigen niveau fanatiek sporten is een goede stressverlichter.’
Joop: We gaan je missen hier! Je was een echte aanwinst binnen het bedrijf. We wensen je het allerbeste en kom vooral nog eens een ‘bakkie doen’!