Vanaf de openbare weg en vanuit de aangrenzende woningen is het duidelijk te zien: de huidige bebouwing van de voormalige schoollocaties aan de Vlokhovenseweg schreeuwen om verbetering. Wij, de Van Grunsven Groep, hebben met ons plan de uitvraag van de Gemeente Eindhoven gewonnen. Met deze website houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
De huidige situatie
Vlokhovenseweg 41 is het zogenaamde BACS-gebouw. Een voormalig schoolgebouw dat na het vervallen van de onderwijsfunctie een periode is gebruikt als jongerencentrum en sociëteit voor de Surinaams – Hindoestaanse gemeenschap. Dit cultuurhistorisch waardevolle pand wordt behouden. De Vlokhovenseweg 41A is een voormalig schoolgebouw wat deels is afgebrand. De Vlokhovenseweg 41A wordt uiteindelijk gesloopt.
Planvorming
Het plan zet in op de realisatie van een groen en autovrij woonhof met 20 grondgebonden woningen, dat zich aan weerszijde van het monumentale BACS-gebouw opent richting de Vlokhovenseweg. Het plan heeft verschillende type grondgebonden woningen welke geschikt zijn voor jonge- en grotere gezinnen. De woningen bestaan uit twee lagen met een kap. Hierdoor ontstaat een dorps karakter dat past bij de historie van de plek.
Het woonhof vormt het decor voor ontmoeten en sport en spel met onder andere een jeu de boules baan, zitmeubilair en ruimte voor diverse spelvormen in een natuurlijk ingerichte tuin. Het hof nodigt uit tot ontdekking en staat middels een viertal groene ontsluitingen voor voetgangers/fietsers in directe verbinding met de omgeving. Het parkeren wordt opgelost op eigen terrein.
Historie
De parochie van O.L. Vrouw van Lourdes besloot in 1930 om een schoolgebouw voor meisjes voor bijzonder onderwijs en (in hetzelfde gebouw) een kleuterschool voor meisjes te laten bouwen in directe nabijheid van hun kerkgebouw. Rond 1970 werd naast het schoolgebouw een nieuw lagere schoolgebouw geopend, dat later de naam De Kubus kreeg. Vanaf die tijd was de oude school uitsluitend nog als R.K. kleuterschool in gebruik.
Vijftig jaar na de opening volgde in 1981 de overdracht van het gebouw aan de gemeente Eindhoven, die dat jaar in het pand ‘Jeugdhonk ’t Vluske’ opende. Een activiteitencentrum voor Surinamers. Later werd die naam gewijzigd naar BACS, wat staat voor Beheerstichting Activiteiten Centrum Surinamers.
De laatste jaren werd het gebouw in gebruik genomen door de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap van Eindhoven en daarnaast werden er op de begane grond naaicursussen gegeven.